Pagina's

donderdag 12 april 2012

Boekjes en de tuin

Boekjes gekocht over tuinieren! Tja, als een mens niet buiten kan ... moet hij lezen over de tuin, toch? Mijn buit: Tuin, Groei en Bloei, Bloem en plant, Landleven tuinen, seasons tuinen en Wonen Landelijke stijl, gewoon omdat ik die interieurs zo mooi vind ... :-)

In de tuin is het momenteel wat frisjes. Een koudegolf? Een regenfront? Feit is dat, hoe gezond voor de tuin het ook mag zijn, mij geenszins zint ... Gedaan met de zalige uurtjes tuinwerk? Nee hoor, ook bij regenweer ga ik buiten. Maar het is minder prettig, dat wel. Toch merk je meteen het effect van zo'n buienspervuur. Het is weer allemaal ongelooflijk veranderd!

Als je goed kijkt, zie je de eerste aardappelspruit! Volgens mij moeten we er nu weer aarde overheen strooien, om zo de top van de emmer te bereiken. Maar moet ik nu wachten tot alledrie de aardappels te zien zijn? Toch maar even navragen bij Manlief of Schoonpapa, voor ik arme aardappels in de dop bloeddorstig vermoord.
Rabarber trekt zich van niets iets aan en schiet gewoon de hoogte in. Ik weet nog niet wat ik met de lekkere stelen ga doen: confituur of taart of moes? Iets in elk geval, ik ga de planten dit jaar niet laten bloeien. Dat hebben ze vorig jaar gedaan, en dat was prachtig, maar ik gebruik liever de stelen wat jonger. Naar het schijnt smaken ze dan ook beter. Als iemand alternatieve recepten weet, graag!
De moestuinbakken van de kinderen in allerijl ook rondomrond van schors voorzien. Slakken hebben het op de sla gemunt en vooral de sla van Zoon was er erg aan toe. Maar Zoon droeg zijn lot heldhaftig en we trokken er 's avonds met zaklampen op uit op slakkenjacht! Geen emmer vol, maar toch een paar taaie slijmerige rakkers die geen onheil meer zullen uithalen. De mythe dat huisjesslakken niet aan planten eten is bij deze om zeep: ze doen het wel, de snoodaards! In een tuinboekje las ik een andere remedie, die ik aan het uitproberen ben: looktenen koken in een liter water, het sap zeven en daarvan elke keer een eetlepel per liter in je water toevoegen. Ik had de indruk dat er al heel wat minder slakken in de kweekkas geïnteresseerd leken. Maar dat kan ook wishful thinking zijn natuurlijk.
Flappie is altijd van de partij als ik in de tuin foto's neem. Ze rent heen en weer en schudt met haar derrière tot ik haar ook op de gevoelige plaat vastleg. En daarna gaat ze weer met haar tennisbal spelen.
Naast de konijnenren: de bakken met onder andere lathyrus, zonnebloemen en nog wat laagbloeiende eenjarigen. Benieuwd wat er gaat uitkomen, ik hoop dat de lathyrus de konijnenren wat bedekt. Dan kunnen we in de zomer als we over het pad naar het terras achteraan lopen genieten van de heerlijke geur die de bloemen verspreiden.
Brave Hendrik is nog altijd braaf, maar groeit als kool ... Ik weet nog niet of ik de blaadjes ga gebruiken, ik vind de plant ook zo mooi.
Een koppel tulpen ;-)
De bessenborder staat er weer netjes bij. Oef! Het perk zat wel vol van de windescheuten en ander gespuis, maar ik ben van plan om elke week te wieden, zodat het niet meer zover komt. En ik overweeg een soort pad aan te leggen. Geen blijvend pad met kiezels, maar een pad van boomschors. Dat loopt lekker zacht en je hoeft met je schoenen of slippers niet door de aarde. Nu nog een leuke afboording zoeken, ik vind die plastieken toestanden allemaal niet zo mooi. Stenen misschien?
Euforbia en Akelei strijden om de voorrang. Niet te geloven dat ze in de winter helemaal verdwenen leken ... Vooral de Akelei vind ik zo'n mooie bloem. Alleen is het mij nog niet gelukt om ze uit zaad op te kweken. Dat brengt mij op een idee om dat eind dit jaar eens in de koude bak te proberen. Ik heb gelezen dat een Akeleizaad een koudefront moet hebben om te kiemen. Je weet maar nooit dat het lukt!
Ook mijn moestuinbakken doen het voorlopig zeer goed, al zou wat zon momenteel wonderen doen, denk ik.
Een leuk knutselwerkje in de regen, voor maar een euro kocht in in een winkel een bouwpakketje voor een vogelhuisje. Nu alleen nog schilderen en dan zijn ze klaar om de tuin in te gaan. Meer voor de show dan voor echt, denk ik. Bovendien komen ze aan het nog te bouwen Piratenhol van de kinderen, dus of het daar zo rustig zal zijn ... ?
De kinderen zijn bovendien allebei ingeschreven voor 'De tuinkampioen', een wedstrijd voor kinderen die op de Tuindagen van Beervelde wordt gehouden. Daar moeten ze een paar praktische proeven doen en een paar vragen beantwoorden. De prijzen zijn niet mis: een trampoline, een serre en een paar degelijke tuinsets. Bovendien wint volgens mij ieder kind dat meedoet iets, wat ik zeer sportief vind ... Maar ik ben natuurlijk wel belust op die serre ... :-))
En ik kijk natuurlijk ook uit naar de Tuindagen zelf!
Tabee,
Inge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten