Pagina's

dinsdag 31 juli 2012

Wortelwafeltjes

Nee, ik ben niet plots Nederlands-gezind geworden of zo (al heb ik ook helemaal niets tegen onze noorderburen), maar wel een beetje gezondheidsfreak wat eten betreft. Dus wat we ook klaarmaken, ik probeer er altijd wel iets van groente in te smokkelen. Groente in een nieuw jasje smokkelen, zodat het niet alleen gezond is, maar ook nog eens leuk om aan tafel te komen.

Eigenlijk is het een beetje begonnen met het opruimen. We zaten al een tijdje te wachten op de grote vakantie om wat pijnpunten in het huis en in de tuin aan te pakken. Je raadt meteen welk beroep ik uitoefen ;-D Twee maanden thuis geeft heel wat tijd voor opruimbeurten. En bepaalde regionen van het huis begonnen meer en meer dicht te slibben, nooit een goed teken. Of hoe rommel nog meer rommel aantrekt.

En door het opruimen (in stadia) en hopen overtollige zaken weg te brengen naar containerpark en de kringloopwinkel, verfriste niet alleen ons huis, maar ook mijn gemoed. En ik vond verschillende dingen terug, waarvan ik 'vergeten' was dat ik ze had. Het hartjeswafelijzer bijvoorbeeld. Ooit eens in een aanbieding aangeschaft, één keer enthousiast mee gebakken, en dan geraakte het ding in de berging om er nooit meer uit te komen. Tot nu!

Ik had ergens al gelezen over groente die je kunt verstoppen in wafeldeeg of pannenkoekendeeg en dit was de uitgelezen tijd om het eens uit te proberen. Vermits Dochterlief geen melkproducten meer mag eten, moet ik op zoek naar alternatieven. Veel dingen zijn gemakkelijk te vervangen door sojamelk, of havermelk, of zelfs rijstmelk. Maar dit is een recept waarbij ik niets hoefde te vervangen, behalve dan de suiker (omdat we ook geen echte suiker meer gebruiken, maar tagatose of stevia). Maar worteltjes zijn zoet, dus hoefde er ook maar de helft in!

En het was heel lekker. We aten het met de venkel-wortelsoep van Madame Zaza, die we allemaal heerlijk vinden, ook de kinders, die helemaal niet dol zijn op venkel. De verpakking, ik zei het al. Het recept bleef bovenaan liggen en was voor herhaling vatbaar.

Gisteren oogstte ik de laatste twee bieten uit de moestuintjes en besloot om die ook mee in de wafels te draaien. Ook de bloem heb ik aangepast. Wit meel is niet zo gezond en ik heb nu broodmeel voor donker brood gebruikt. Ik zeef het in het mengsel om klonters te vermijden en op het laatst voeg ik de vezels en granen ook toe.

Straks dus afternoon tea met wortelbietenwafeltjes!

Morgen wordt het een mooie dag, dus plan ik wat tuinwerk en bijbehorende foto's!

Tuingroetjes,
Inge

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er smakelijk uit. Als ik een kindje was, dat geen groente lustte, zou ik er wel een hapje van gaan nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om nog zo'n gezondheidsfreak tegen te komen! Wij eten zelf biologisch en hebben ook een moestuin en inderdaad ik vermijd geraffineerde bloem, suiker en vet! Ik moet ook lactose-en glutenvrij eten, de rest van het gezin drinkt nu mee soya-rijst-en havermelk omdat koemelk nu éénmaal voor niemand zo gezond is. Leuk idee van de groentenwafeltjes, dat is wat ik ook doe; van een basisrecept er een gezonde versie van maken.

    BeantwoordenVerwijderen