Pagina's

zondag 16 maart 2014

De moestuin is af ... voorlopig toch :-)

Na een paar weekends noest opruimen in de tuin, was deze keer de moestuin aan de beurt. Ik had er al veel vroeger aan willen beginnen, maar als je tuin vol ligt met snoeihout, dan moet er eerst gezaagd en gesleept worden voor je iets anders kan doen, zeker in een kleine tuin.

De dikste takken zijn verzaagd (nog niet allemaal, 't is met een handzaagje en de conditie heeft zich ergens verstopt ;-) en afgedekt weggelegd: later zullen ze opbranden in ons toekomstig houtkacheltje! Maar eerst drogen natuurlijk.

De borders zijn geharkt en van overtollige blaadjes ontdaan. Een hele opfrissing, jawel! Het gras is erbarmelijk: meer niet dan wel! Plannen maken om opnieuw te zaaien, gelukkig bestaat er Patch Magic!

De heggetjes deden het toch niet zo goed: haagbeuk is het. De bruine zijn eruit gedaan en zie: we hadden meteen een breder stuk waar vanalles mee te doen is. Het wordt een mini-boomgaard met ballerinaboompjes die we gaan proberen te leiden (ooit). Er zitten ook twee rabarbers klaar, ik zal ze dan na de oogst opgraven en scheuren. Ik heb ergens gelezen dat dat goed voor de plant zou zijn, tips heel welkom!

En dan tenslotte: de moestuin.
Een serre is onmogelijk tot na de verbouwing, dus daar wacht ik nog een paar jaar geduldig op en ik probeer tomaatjes wel uit in de moestuin op het warmste plekje. Paprika's en aubergines zullen moeten wachten ...

Het perceel is vrijgemaakt, de kip een stuk opgeschoven en alles is omgespit en in beden gelegd. De vierkantemetertuintjes doen dienst als paadjes, het geheel is veelbelovend! In de vierkantemetertuintjes (die bij mij maar 90 cm waren) is het voor mij te onoverzichtelijk, raar maar waar.

En dan kon eindelijk het zaaien en planten beginnen! Het leukste werk! Ook een kruidenhoekje is voorzien, allemaal in potten, het ziet er echt leuk uit!

In de moestuin heb ik al dit geplant (of gezaaid):
- een rijtje ui
- een rijtje sjalot
- twee rijtjes pluksla (onder een tunneltje)
- 16 tuinbonen (de vroege soort)

In de koude bak (maar dat is relatief, want hij staat in een overdekt stuk pad, dus warmer dan buiten) heb ik de eerste groenten en bloemen gezaaid:
- Tagetes (vier soorten)
- Heliantus (drie soorten)
- Pastinaak
- Bieten
- Reukerwten
- Kerstomaatjes
- Gewone tomaat

Benieuwd wanneer de eerste sprietjes zullen boven komen!

Hier al een eerste blik op de moestuin:
Klaar voor de eerste plantjes!

Een keurig hoekje, nu nog wel ;-)


Zicht vanaf de andere kant, het is best groot, nu je het zo ziet ;-) Nog veel te kaal naar mijn idee, ik ben zo benieuwd naar hoe het er over een maand of zo gaat uitzien (hopelijk niet teveel onkruid!).

Nog wat tuinboeken aangeschaft, juweeltjes!

Deze gids is heerlijk, je kunt samenstellen welke gewassen elkaar helpen en welke absoluut niet samen horen in de tuin. Al veel uit geleerd!


Dit is een schitterend boek: een boek over de tuin met vallen en opstaan en soms tegen beter weten in je zin doen en dan met je kop tegen de muur lopen. Echt iets voor mij dus ;-) Het is geen boek waarin je met algemeenheden wordt bekogeld, de basis heb ik nu wel al beet. Hier doet de auteur zijn relaas over het ontstaan van zijn tuin, in alle eerlijkheid. Hij leert al doende en zo vergaat het toch menig tuinier, vind ik. Het is heerlijk om te lezen dat het bij anderen soms ook fout gaat en dat je daar gewoon uit leert :-)

Mijn tuinhart opgehaald dit weekend, ook al was er binnen werk genoeg. In zulk weer gaat de tuin echt voor!

Tuingroeten,

Inge

4 opmerkingen:

 1. Sjiek. Echt sjiek! En ja, de mix en match heb ik ook. Dat ander boek ken ik (nog) niet. Maar ik heb iemand beloofd om efkes geen tuinboeken meer te kopen, lol. Hier geen grote moestuin, maar ik ben van plan om de kolen tussen de bloemen te planten. Dus dat komt ook goed :-D Succes!!!! PS ik zal mijn blog ook eens wat bijwerken, het is al twee jaar geleden dat ik er nog iets postte...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaaaaa, moet je doen! Bij mij is tuinbloggen ook meer iets voor de lente en de zomer hoor! :-) Maar nu is het dus echt leuk om te doen, vind ik. En hier ook groente in de vaste border, voor kolen heb ik in die moestuin ook te weinig plek ;-) Tja, best efkes geen boeken meer kopen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Dat kun je in de Colruyt vinden: herstelzaad voor kale plekken in het gazon ;-)

   Verwijderen